Spiegeltje, spiegeltje aan de wand wie is het beste UMC van het land?

Prestatieindicatoren zijn niet bruikbaar om ziekenhuizen onderling te vergelijken. Dat is de boodschap van de NFU, de federatie van Universitair Medische Centra. De NFU bracht afgelopen week het boekje “UMC’s gespiegeld”uit. Hierin laat de NFU in 20 korte hoofdstukken de scores van de acht ziekenhuizen zien op de bassiset prestatieindicatoren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Prestatiemeting in de zorg is een ingewikkelde bezigheid, immers zo stelt ook de IGZ “een ziekenhuis is een complexe organisatie waar diagnostiek, behandeling en zorg voor patiënten met een grote diversiteit aan aandoeningen plaatsvindt”. Bij de UMC’s kunnen daar bovendien wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en opleiding nog aan worden toegevoegd.

De IGZ gebruikt de basisset als vorm van toezicht op de ziekenhuizen. Prestatie-indicatoren: meetbare aspecten van de zorg die een aanwijzing geven over kwaliteit, de veiligheid, de doelmatigheid en de toegankelijkheid van de zorg. In samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Orde van Medisch Specialisten (CMS) en het Nederlandse Federatie van UMC’s (NFU) is een basisset ontwikkeld die vanaf 2004 jaarlijks aan de ziekenhuizen wordt voorgelegd. Presteert een ziekenhuis in de bovenste of onderste 10%, dan is dat voor de IGZ reden de resultaten van de betreffende indicator, kritisch te bespreken in het jaargesprek met het ziekenhuis.

UMC’s gespiegeld ->

Bassiset Prestatieindicatoren IGZ ->

2 reacties

Opgeslagen onder AMC, prestatieindicatoren, UMC, Ziekenhuizen

2 Reacties op “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand wie is het beste UMC van het land?

  1. mschumacher

    ‘Media misbruiken IGZ-gegevens’

    De jaarlijkse ranglijst van beste ziekenhuizen in Nederland op basis van gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geeft geen goed beeld van de exácte onderlinge kwaliteitsverschillen tussen instellingen. Dit stelt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).

    Aanleiding voor de kritiek van de NFU vormt de Top-100 van beste ziekenhuizen zoals het Algemeen Dagblad (AD)die afgelopen weekeinde publiceerde. Die ranglijst, waarin het Utrechtse Diakonessenhuis op nummer 1 staat, wordt opgesteld aan de hand van zogeheten prestatie-indicatoren die ziekenhuizen verplicht aan de IGZ moeten sturen.
    lees verder ->http://www.staatscourant.nl/staatscourant/parlementairbericht.asp?ID=15414

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s