Blogger gelijk een journalist?

Journalisten, bloggers en anderen die via de media deelnemen aan het publieke debat, krijgen recht op bronbescherming. De minister van Justitie heeft daartoe een wetsvoorstel voor advies naar deskundigen gestuurd. Doel is het verschoningsrecht van deze ‘beroepsgroep’ wettelijk vast te leggen.

Conceptwetsvoorstel 29-10-2008
Wijziging van het Wetboek van Strafvordering tot vastlegging van het recht op bronbescherming bij vrije nieuwsgaring (Wet bronbescherming in strafzaken) pdf

Enkele citaten uit het voorstel t.a.v. bloggers:”
‘dat bronbescherming aan de orde kan komen voor een ieder die een betekenisvolle bijdrage levert aan het publieke debat via alle media, maar dat dit impliceert dat degene die zo’n bijdrage levert dat ook moet doen op een wijze die in overeenstemming is met de verplichtingen en verantwoordelijkheden die aan de toekenning van dit recht zijn verbonden”.
‘Het Arbitragehof (thans het Grondwettelijk Hof) heeft de werking van deze bepaling uitgebreid tot een ieder die journalistieke activiteiten uitoefent. Hieronder vallen dus ook zogenaamde bloggers, indien deze op regelmatige tijdstippen nieuwsfeiten of opinies on line publiceren’.

De minister verkort de termijn van de gijzeling van iemand die zich ten onrechte vanwege een bijzonder ambt of beroep op zijn verschoningsrecht beroept. Dit geldt dus ook voor de van oudsher bekende geheimhouders: notaris, advocaat, arts en geestelijke. Vanwege de ingrijpende gevolgen moet sneller worden bekeken of de persoon in kwestie langer in gijzeling blijft. Er komt een herbeoordeling na zes dagen zowel voor de fase van het gerechtelijk vooronderzoek als voor het onderzoek op zitting”.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Arts, Web 2.0.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s