Witte jas ceremonie in première, dl. 3

De witte jas gaat als een “rode” draad door mijn blog.
Alweer het derde artikeltje over het fenomeen “witte jas”.

Donderdag 18 december 2008 gaat de documentaire over de witte jas ceremonie VUmc in première. Deze film wordt daarna aangeboden aan de Nederlandse omroepen. De documentaire geeft een beeld van de bacheloropleiding geneeskunde VUmc en is een portret van enkele studenten op weg naar de ceremonie en het praktische deel van hun opleiding geneeskunde.

Op 12 november jl. introduceerde het VUmc als eerste universitair medisch centrum de witte jas ceremonie.

De witte jas ceremonie is gemodelleerd naar Amerikaans voorbeeld. Daar wordt al jaren met groot succes aan studenten, die de overgang van de theoretische deel van de opleiding naar de praktijk, de witte jas uitgereikt. Zo markeren studenten de start van de patiëntencontacten. Tijdens deze witte jas ceremonie spreken zij als jaargroep een jaartekst uit waarmee ze uitdrukken hoe ze als arts willen functioneren, welke verantwoordelijkheden, idealen en verplichtingen zij verbonden zien aan hun beroep en hoe zij deze wensen uit te dragen. Dan verwelkomen artsen/opleiders uit de kliniek actief de nieuwe jaargroep en helpen hen in de witte jas. Zij doen dit ten overstaan van familie, vrienden, artsen en vertegenwoordigers van medisch onderwijs. Het doel van deze ceremonie is ommeer inzicht in en bewustwording van het arts-zijn te kweken zowel bij de student als bij de opleider. En natuurlijk moet het vooral de patiënten ten goede komen.
bron: VUmc.

white-coat-harvard1

zie ook: de Harvard Medical School White Coat Ceremony

2 reacties

Opgeslagen onder carriere, Dokter

2 Reacties op “Witte jas ceremonie in première, dl. 3

 1. Zo’n ceremonie sluit goed aan bij de elitaire houding van de artsen. Het bijwonen van de zittingen van het Centraal Medisch Tuchtcollege door de artsen-en-spe en hun familieleden, is eveneens een goede methode om te leren dat de artsen zich onderscheiden van het gewone volk, dat geen arts is.
  Als juriste kom ik in aanraking met de underdog, de slachtoffers van de medische fouten. Duizenden patienten per jaar zijn slachtoffer van een vermijdbare medische fout. Het medische slachtoffer wordt pas een slachtoffer wanneer hij een klacht indient of zijn schade vergoed wenst te krijgen. De witte jas ceremonie benadrukt dat de artsen speciaal zijn, uitverkoren, onschendbaar en dat zij de macht hebben over mensenlevens, de macht om een natuurlijke bevalling wreed te stoppen met weeenremmers, zodat een
  volgroeide baby geen kans op leven heeft en de barende vrouw in levensgevaar raakt. Machtswellust en arrogantie hangen samen met de witte jas ceremonie: Onschendbaarheid van de witte jas: Het experiment van Milgram.

 2. Asselbergs

  Geachte juriste/collega,
  Ik vrees dat u toch de ceremonie niet goed begrepen heeft. Juist deze ceremonie is ertoe opgezet om artsen in wording meer bewust te laten zijn van professioneel gedrag, en dus de omgang met patienten! Niet de witte jas uitreiking is het hoogte punt, maar het maken van de jaartekst waarin de studenten zelf moeten nadenken wat het is om arts te zijn, hoe zij moeten omgaan met fouten naar patienten toe, met complicaties, met elkaar etc. Wellicht helpt het voor uw beeldvorming als u de jaartekst eens bekijkt. Daar kunnen wij als praktiserende artsen een voorbeeld aan nemen.
  Zodat wij straks in staat zijn als universiteit om goed functionerende artsen af te leveren, niet alleen medisch inhoudelijk maar ook professioneel vaardig. En juist wars van enige arrogantie, maar vol van zelfkritiek en zelfinzicht.
  Overigens worden de witte jassen uitgereikt door artsen waarvan de studenten vinden dat zij een rolmodel zijn, en dan vindt u daarbij geenszins de standaard arts die u voor ogen heeft.
  Nicolle Asselbergs, examinator professioneel gedrag Vumc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s