Sky(bed)box: Voelt toch een beetje als (de)gradatie.

“Groene hart Ziekenhuis Gouda overweegt “businessclub”. (Skipr 11/05/09) waarvan bedrijven uit de regio lid kunnen worden. Medewerkers van die bedrijven zouden in ruil voor een financiële vergoeding sneller kunnen worden geholpen.
“Het (pas gebouwde) ziekenhuis voor de 21 eeuw, Orbis Medisch Centrum, met al zijn patiëntgerichte service en zorg dreigt vanwege de luxueuze inrichting weer in te storten. Langzamerhand leg ik de associatie met een skybox in een voetbalstadion, waar de business partners hun zakenrelaties fêteren, het spelletje wordt gespeeld, de bal blijkt dan niet altijd rond. Vervolgens degradeert de club tot groot verdriet van de “gewone” supporter. Blij dat er spreekkoren ontstaan die “Voorkruipzorg” verfoeien.
Het is natuurlijk prima om patiëntgericht te werken, maar we moeten in de zorg nu ook weer niet doorslaan. Want waar de één wordt voorgetrokken, zal de ander toch achter moeten blijven.
Wie selecteert de patiënt, wie past in het team, de hospitalclub?

Misschien is het toch leuker om er een Disneyland van te maken. (Fred Lee)

p.s. Er rijden 2 clubcars (golfkarren) voor de patiënten/bezoekers van Orbis Medisch Centrum (OMC) die slecht ter been zijn!

  •  Zorgbemiddeling tegen betaling mag niet / advies NZa d.d. 30/03/09 . pdf
  • Antwoorden op kamervragen van Kant en van Gerven over voorkruipzorg door Quality Medical Services
    Kamerstuk, 30 maart 2009. VWS link

1 reactie

Opgeslagen onder behandelingsovereenkomst, klantgerichtheid, marktwerking, patient, Patientgerichtheid, Ziekenhuizen

Een Reactie op “Sky(bed)box: Voelt toch een beetje als (de)gradatie.

  1. Die golfkarren heb ik ook al bij twee andere ‘gewone’ ziekenhuizen gezien. Goede zaak. Ingewikkelde kwestie, wat betreft die bussinessclub. Het skybed. Aan de ene kant zijn rijkere mensen op veel meer andere plekken tot betere gezondheidszorg in staat (voeding, auto’s, woonsituatie, opleiding, etc.) En daar hoor je ook niemand over.
    Aan de andere kant heb ik het idee dat het mes in enkele diepverankerde overtuigingen gaat als het skybed z’n intrede gaat doen. Paniek in de tent. Zorg is flink schaars aan het worden; hoe gaan we dat verdelen? (als we het willen verdelen: marktwerking?) Wanneer heb je recht op (welke) zorg? Het skybed zou wel conform de marktwerking zijn. Ik vind het nl. ook wat flauw om te zeggen: jullie moeten in een markt gaan opereren, maar als jullie ook maar iets anders gaan denken dan nu, dan krijg je over de vingers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s