Haantje de voorste, wie durft klokkenluider te zijn: regelingen in ziekenhuis.

Op 12/10/09 plaatste Nursing het bericht dat het Enschedese ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) start met een klokkenluidersregeling. Het MST is het “eerste” ziekenhuis die met zo’n maatregel komt. Het ziekenhuis voert de maatregel in na een affaire met één van zijn neurologen. 

Op 17 maart 2009 werd de klokkenluidersregeling van het AMC officieel bekrachtigd. Dit ter bescherming van medewerkers die ernstige misstanden willen melden.
Chantage, intimidatie, agressie, misleiding.  Het zijn geen kleinigheden die omschreven worden in de klokkenluidersregeling van het AMC. In het eerste artikel wordt een aantal zaken genoemd die onder de noemer ‘misstand’ vallen. Het gaat om onregelmatigheden waarbij de reputatie of de integriteit van het AMC in het geding komt. Daaronder vallen ook schendingen van gedragscodes, disfunctioneren in de patiëntenzorg of diefstal van AMC-eigendommen”

Tegenwoordig hebben veel bedrijven en organisaties een klokkenluidersregeling , ook de overige umc’s en de Universiteit van Amsterdam. Het AMC had zo’n regeling nog niet. De Ondernemingsraad (OR) drong er daarom bij de Raad van Bestuur op aan om een dergelijke overeenkomst in te voeren. ‘We vonden dat het moest gebeuren’, zegt OR-voorzitter Maarten Lubbers. ‘ Gehoopt wordt dat de regeling niet vaak gebruikt gaat worden. (lees nodig is). Maar spelregels bieden houvast  voor alle partijen en geven zo een duidelijke mogelijkheid tot bescherming van de melder. De grote angst is dat wanneer je als klokkenluider optreedt, je uiteindelijk toch thuis komt te zitten.
De klokkenluidersregeling heeft twee belangrijke elementen: ze biedt bescherming aan degene die een misstand meldt en bevat afspraken over hoe je een misstand moet melden.
Er zijn twee vertrouwenspersonen aangesteld. Leidt overleg met een van hen niet tot goed resultaat, dan is er de Raad van Bestuur. Is de uitkomst dan nog niet naar tevredenheid, dan is er als laatste vangnet nog de voorzitter van de Raad van Toezicht.
De regeling bevat ook nog een specifieke AMC-bepaling: ‘Medewerkers die zonder eerst deze regeling te hebben gevolgd interne of externe publiciteit zoeken over een (vermeende) misstand, maken geen aanspraak op bescherming.
Tot nu toe speelde de OR een centrale rol in het afhandelen van klachten. Ook met de nieuwe regeling zal de OR een vinger aan de pols blijven houden, om te kijken of die goed wordt toegepast!
Laten we hopen dat de haan niet te vaak victorie kraait!

Bron: Status 2009 nummer 5 april 2009

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder AMC, privacy, Ziekenhuizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s