Heartbeat: (reani)meer met muziek.

Tijdens een hartmassagecursus je Ipod gebruiken met opzwepende muziek, om het ritme van de hartmassage goed aan te geven.  Het schijnt te helpen, vooral omdat het tempo van de hartmassage vrij hoog is. 

In het december nummer van de British Medical Journal is een onderzoekverslag gepubliceerd over het ondersteunende effect van muziek bij het leren reanimeren. Heartbeat! 
Een aanrader blijkt het toch echter niet. Compressie!

De onderzoekers van de universiteit van Birmingham lieten 130 vrijwilligers hartmassage  uitvoeren,  terwijl zij afwisselend luisterden naar
stilte, Nellie the Elephant, That’s the way (I like it).
De liedjes werden geselecteerd op basis van het aantal beats per minuut (BPM). Allebei de liedjes zitten rond de 100 BPM; precies goed, want de ideale reanimatiefrequentie ligt tussen 95 en 100 BPM. 

De deelnemers voerden  drie keer een minuut lang de reanimatie uit, waarbij ze via een koptelefoon luisterden afwisselend naar Nellie, That’s the way of niets.
Het bleek dat als de proefpersonen naar Nellie luisterden, de frequentie van compressies het beste: 32 procent correct werd uitgevoerd. Bij That’s the way was dit 9 procent en bij stilte 12 procent.

Door een andere onderzoeksgroep werd ooit een zeer  beperkt onderzoek gedaan. Daarbij  werd het lied Stayin’ Alive van de Bee Gees  (103 beats)  als maat gebruikt. 

Grappig is dat deze laatste song ook de voorkeur heeft van 37% van de artsen die aan de poll van de BMJ meededen.  Jammer dat dit lied niet in het recente onderzoek nogmaals  is gebruikt.
Een opzwepende titel, meer beat  en (bijna) bij iedereen bekend.

BMJ.COM POLL  – Which song would you use for CPR training?  

BMJ, 9 january 2010 p. 9

BMJ 2009; 339: b4707, doi 10.1136/bmj.b4707:
Effect of listening to Nellie the Elephant during CPR training on performance of chest compressions by lay people: randomised crossover trial

3 reacties

Opgeslagen onder Zonder categorie

3 Reacties op “Heartbeat: (reani)meer met muziek.

 1. Pingback: Tweets that mention Heartbeat: (reani)meer met muziek. « Bidocblog’s Weblog -- Topsy.com

 2. marian schumacher

  Na ‘Nellie the Elephant’ blijken ook de nummers ‘Disco Science’ en ‘Achy Breaky heart’ niet te leiden tot betere hartmassage. Het compressietempo is wel goed, maar (para)medici die met deze muziek op de achtergrond reanimeren drukken de borstkas niet diep genoeg in. Dat concluderen onderzoekers in Emergency Medecine Journal (2011; epub 2 november).
  http://dx.doi.org/10.1136/emermed-2011-200187
  bron: Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:C1175

 3. dick spin

  Ritme klopt niet, moet tussen 100 + 120 beat p.m.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s