Verslik je niet: nep-piercing kan inwendig veel schade veroorzaken

Het Universitair Medisch Centrum Groningen waarschuwt voor het gebruik van potentieel gevaarlijke magnetische balletjes die als sieraad worden verkocht.

Jongeren gebruiken de balletjes als alternatief voor een tong- of lippiercing. Hierbij bestaat het risico dat de balletjes worden ingeslikt en grote schade veroorzaken in de darmen. Onlangs werd in het UMCG een patiënte behandeld als gevolg van per ongeluk ingeslikte balletjes. 

De magnetische balletjes kunnen bij het eten of drinken loslaten en ingeslikt worden. Door de sterke magnetische kracht zoeken de balletjes elkaar in de buik op. Wanneer een balletje zich in een deel van de darm bevindt en een ander balletje in een ander deel van de darm, trekken de balletjes naar elkaar toe. Hierdoor wordt het weefsel samengedrukt en ontstaat er een gat in de beide darmen naar elkaar toe. Ook is er kans op darmperforatie naar de buikholte.

“Jongeren realiseren zich niet wat de gevolgen van de magnetische balletjes kunnen zijn. Als ze de balletjes inslikken, denken ze dat deze het lichaam vanzelf weer verlaten. Bij het inslikken van één balletje zal dat ook wel gebeuren, maar wanneer voor die tijd een tweede balletje wordt ingeslikt, trekken de balletjes naar elkaar toe en is de kans op darmschade groot”, aldus kinderchirurg Paul Broens”.

bron: UMCG 28 juli 2010

1 reactie

Opgeslagen onder UMC

Een Reactie op “Verslik je niet: nep-piercing kan inwendig veel schade veroorzaken

  1. Piercings zijn zowieso lelijk maar die magneetjes kunnen pas echte schade met zich mee brengen. Ik heb het bij mijn dochter meegemaakt en we hebben stad en land afgereist voordat men erachter was wat de oorzaak was. Dit heeft de hersteltijd echt drastisch verlengd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s