Waardenweb – het ethisch reveil van de dokter (in spé) anno 2011

Wat is de verbinding tussen de volgende 17 thema”s.

“Mondigheid, preventie, spiritualiteit, hoop, niet normaal, culturele diversiteit, gedrevenheid, tijdsdruk, pijn en lijden, kwaliteit van leven, ziek?, altijd dokter, vergankelijkheid, lot of maakbaarheid, markt denken, bespreekbaarheid, patient als persoon.”

Het zijn dé aandachtspunten die worden weerspiegeld, teruggekaatst,  met behulp van de virtuele toolbox, Waardenweb geheten.
Een prikkelende website, waarbij de gebruiker wordt uitgedaagd zijn/haar standpunt te bepalen of te ontwikkelen over de eigen morele visie ten aanzien van vaak heikele onderwerpen, die zich voordoen in de medische praktijk.

Het Waardenweb wil een modern onderwijsinstrument zijn. In principe opgezet voor medische studenten en artsen in opleiding wil het aandacht vragen voor een reflectie op onderwerpen, betreffende medische ethiek, medische communicatie en professioneel gedrag.

Ook de dokters (afgestudeerden, maar niet uitgestudeerden) en patienten kunnen zich deze (ethische) spiegels voorhouden en zo hun eigen mening, beschouwing op de stellingen en opdrachten loslaten.

Er wordt tegenwoordig veel gevraagd van patient  en dokter.
Tijd voor bezinning is er niet altijd.

Om met patiënten over deze vaak moeilijke kwesties te kunnen praten dienen artsen allereerst hun eigen morele standpunt te kennen. Waardenweb helpt artsen deze kwesties op een toegankelijke manier bespreekbaar te maken, maar dit geldt ook voor de patient. Die kan er ook van leren.

Het Waardenweb geeft een interactieve aanzet om de morele waarden in de gezondheidszorg te bespiegelen. Dat is niet alleen voorbehouden aan de student, iedereen met of zonder loopbaan in de gezondheidszorg krijgt iets aangereikt om zijn/haar waarden te vormen, te overdenken.
Een stichtend verhaal te schrijven.

Nieuwsgierig?  – Tijd voor reflectie …   start ->   http://waardenweb.nl/

Waardenweb is ontwikkeld vanuit het AMC, afdeling Huisartsengeneeskunde/Medische ethiek

Het is op 11 januari 2011 officieel gelanceerd in het AMC te Amsterdam.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder AMC, Arts, medisch handelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s