Stylist gezocht: de kleren maken de dokter (man).

Er wordt soms ontwapenend charmant wetenschappelijk onderzoek verricht.

Onlangs verscheen in het Nederlands Tijdschrift Geneeskunde de resultaten van een onderzoek naar: “De invloed van kledingsstijl van de huisarts op de mate van vertrouwen van patiënten in deze huisarts; is ijdelheid een functionele eigenschap voor huisartsen?”

Mijn huisarts loopt er meestal casual bij.
Ik ben aan de 3e generatie toe. Dus ik ontwaar wel een trend.

Mijn allereerste dokter, ja degene die mij haalde, nota bene op zijn verjaardag was een stijlvolle dokter, keurig in het wit, met stethoscoop en spiegel om hals en hoofd. Tegenwoordig worden deze alleen nog maar zichtbaar gedragen door de coassistent in spé en de filmdokter.
Zijn wachtkamer puilde altijd uit, ook dat maakte indruk en zorgde vaak voor een lichtelijk flauw gevoel.

De volgende dokter had een heftige krullenbol, praktijk aan huis, geen witte jas meer en dezelfde wachtkamer, die ineens de patiëntenstroom wel aankon, want er werd vanaf dat moment op afspraak gewerkt
Het was doe maar gewoon, dat is al gek genoeg en helaas hij gaf een slap handje. Minder bevorderlijk voor de arts- patiëntrelatie.

Mijn huidige huisarts, nogmaals, is een man in vrijetijdskleding, gemoedelijk, gezellig, geduldig, heeft veel belangstelling voor de patiënt, meestal mijn moeder.

En nu komt het:  Hij heeft een HOED, chapeau, een gentlemen dus, maar draagt hem nooit.
Overigens hij geeft een ferme hand.

Het zit met onze relatie op dit moment wel goed.
Nieuwsgierig ben ik naar de 4e generatie, dat zal nog wel even duren.

Terug naar het NtvG .
Uit de studie bleek dat kledingstijlen wel degelijk invloed hebben op de mate van vertrouwen van de patiënt in de huisarts. Zakelijke tot formele kleding leverde in principe het meeste vertrouwen op. Een vale spijkerbroek werd afgeraden! Het artikel besloot met de conclusie “dat ijdelheid voor huisartsen een functionele eigenschap kan zijn, aangezien kleren de dokter maken”

 Een witte jas schijnt het ook niet meer te zijn, want daar blijkt de bloeddruk van te stijgen. Ook daar is recent onderzoek naar gedaan door onderzoekers van het UMCStRadboud.

Ja de evidence is bijna net zo goed als de vrouwelijke intuitie.

Bronnen:
–  De kleren maken de dokter: Meer vertrouwen in netter geklede huisarts Janwillem W.H. Kocks, Yvonne Lisman-van Leeuwen en  P.G.J. (Ine) Berkelmans. Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A2898  link

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Arts, Dokter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s