Ongezond verzamelen – verzamelzuchtigen – hoarding

De volgende kop pakte mij, omdat ik het begrip niet kende.

Leeghalen huis traumatiserend voor verzamelzuchtigen

Verpleegkundig specialist Linda Vriend, afdeling Ouderenpsychiatrie van GGNet en het bemoeizorgteam Apeldoorn, heeft onderzoek gedaan naar mensen die hun verzamelwoede niet de baas kunnen.

Het roept beelden op uit het tvprogramma  “ De stoel”,
het krantenbericht over het kattenvrouwtje.

Zonderling?!

Ik ben altijd gefascineerd geweest door mensen die iets verzamelen, van postzegels, doosjes, bellen, hoedjes, boeken etc. bij wie het niet gaat om een korte bevlieging, maar daar echt jaar in jaar voor gaan.

Bij dit bericht slaat mijn bewondering om in ongeloof.
Het is geen hobby meer, maar stoornis in de categorie DSM-5.

Het blijft oppassen als het woordje te ervoor komt te staan.
Allemaal staan we wel eens voor de kast of op zolder en denken hier mag wel eens de bezem door.

Bij verzamelzuchtigen heeft opruimen een averechts effect, want zij zijn bijzonder gesteld op hun spullen. Hier moet een onthechtingsmethode, of rouwverwerkingtraject aan te pas komen denk ik.

Onlangs is de stichting Xenephora opgericht die zich tot doel stelt,  nader onderzoek te stimuleren (evidence zoeken)
die duidelijkheid verschaft hoe deze personen het beste kunnen worden behandeld.

Bron:
Psychinfo – Leeghalen huis traumatiserend voor verzamelzuchtigen. Link

 • Literatuur:
 • “Weggooien levert mij spanningen op” Meer aandacht voor hoarding leidt tot nieuwe behandelopties. Sigrid Starremans. Medisch Contact 2012: 67:13 (30 maart) pp. 755-757.  pdf
 • The epidemiology of the proposed DSM-5 hoarding disorder: exploration of the acquisition specifier, associated features, and distress. Timpano KR, Exner C, Glaesmer H, Rief W, Keshaviah A, Brähler E, Wilhelm S.
  Clin Psychiatry. 2011 Jun;72(6):780-6.
 • Comparison of object and animal hoarding. Frost RO, Patronek G, Rosenfield E.
  Depress Anxiety. 2011 May 23. doi: 10.1002/da.20826. [Epub ahead of print]
 • Helping those with hoarding behaviors. Wick JY, Zanni GR.
  Consult Pharm. 2011 Jul;26(7):458-67.

5 reacties

Opgeslagen onder Zonder categorie

5 Reacties op “Ongezond verzamelen – verzamelzuchtigen – hoarding

 1. Arna

  Niemand heeft enig idee hoe blij ik ben dat mijn niet zichtbare probleem herkend en erkend wordt. Jarenlang in de rommel zitten, en dat heeft eigenlijk niemand gezien, want ik ben er erg goed in om dat ook te “verstoppen”. Als ik daar niet zo goed in was, had men het al wel eens opgemerkt. En in voorkomende gevallen dat iemand er iets van ziet, heb ik daar altijd een goed excuus voor, “als de verbouwing klaar is”, “ja, dat moet ik nog opruimen”….Behalve de verhuizer (intussen 20 jaar geleden en de rommel is intussen niet minder geworden), die komt kijken als je huis nog gewoon ingericht is en dus inschat hoe groot de auto moet zijn. En dan bij het uitruimen van de spullen en de ingepakte dozen merkt dat er een extra auto moet komen. Nog denk ik dan dat ik ook zo goed ben in het opruimen van spullen, maar opruimen is bij mij wegwerken of verstoppen en niet opruimen. Intussen is mijn probleem zo groot geworden dat ik durf te erkennen dat het een groot probleem is. Nog niet met mijn eigen naam hier, maar wel in de ik-vorm geschreven. Of het nu verzamelen is, dat weet ik niet, als je niets weggooit van je hele leven, is dat “niet-weggooien” en niet kunnen beslissen iets weg te doen. Het is dan niet zozeer nieuwe dingen verzamelen. Het woord verzamelwoede of verzamelzucht stoort mij dan ook. Ik kan gewoon eigenlijk niet goed beslissen en kiezen, met name bij het wegdoen van spullen waar ik eigenlijk niets of bijna niets meer mee zal doen…het is niet een kwestie van even helpen met weggooien van die spullen, het is een kwestie van er nooit meer uitkomen hoe dit opgelost moet worden…behalve dan heel misschien 1 op 1 aandacht ervoor en voorzichtig na opbouwen van vertrouwen, er een deel van opruimen… maar lost dat het probleem wel op? en is dat niet veel en veel te duur? Mijn spullen leveren alleen maar overlast op voor mijn leven, een ander ruikt het niet en ziet het ook niet…

 2. Leida

  Ik heb een zus die dit doet. Niemand doet wat. Geen contact met meer met haar. Waarschijlijk door de verzamelzucht/woede heel veel problemen met haar.
  Ook schoonfamilie weet de weg niet maar ziet wel dat het ook niet goed gaat met mijn zwager. Beiden worden ze steeds magerder.
  Al naar huisarts verwezen. Dat had ik nooooooit mogen zeggen. Heel ziek!
  Wat moet je er in godsnaam mee aan. Wat is de weg in deze.

  • Marijke

   geen contact meer met haar, schrijf je hier Leida….dat is denk ik wat je niet moet doen, maar blijf haar zien en veroordeel haar in ieder geval niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s