Tinnitus (oorsuizen) de baas: de remedie.

Ik ben er één van 2 miljoen.
Niet dat ik de Staatsloterij heb gewonnen, maar sinds ik ooit het syndroom van Cogan heb opgelopen in mijn jonge jaren heb ik last van oorsuizen (tinnitus). In het normale dagelijkse is het net of ik aan het strand loop, de zee hoor ruisen en de wind hoor blazen. Een niet onaangenaam idee voor iemand die naar zon en strand lonkt. Op “slechte dagen” lopen de gevoelsmatige decibellen wel op tot orkaankracht. Gelukkig weet ik dat deze na verloop van (enige) tijd weer tot normale proporties afneemt. Nu zal het bij tinnitus ook wel zo zijn dat elk geval weer anders is.

Onderzoekers van het AZM hebben recentelijk hun wetenschappelijke bevindingen over tinnitus gepubliceerd in de Lancet*.
Kans op genezing is er niet. Wel tonen ze aan dat een multidisciplinaire behandeling de patiënt (beter) leert omgaan met de klacht.

“Het zit ten slotte tussen de oren”.

Gedragstherapie, ontspanningstechnieken en aandachtsafleiding vormen de beste remedie.

Toen ik er over nadacht of  ik aan een behandeling zou deelnemen?  
Constateerde ik het volgende: Het zal stil worden in mijn hoofd. Ik ben eraan gewend. Ik denk er niet constant aan, dus hoor ik het niet, maar het suist wel.
Conclusie voorlopig is er kennelijk nog afleiding genoeg, al is het maar door het schrijven van dit blogbericht, maar dan denk ik, dan hoor ik het ook. weer bewust. Dus gwoon niet meer aan denken en dus snel dit bericht afsluiten.

De mensen die tinnitus beschouwen als één bonkende donderwolk wens ik veel baat bij deze therapie.

Baat het niet, nou ja de behandeling is kosteneffectiever, dan schaadt het niet.

Een mooie strandwandeling zou ik ook opnemen in het programma. Een strandwandeling dempt het geluid, zorgt voor afleiding, energie!

Ik hoop dat u er baat bij heeft!

* Specialised treatment based on cognitive behaviour therapy versus usual care for tinnitus: a randomised controlled trial. Cima RF, Maes IH, Joore MA, Scheyen DJ, El Refaie A, Baguley DM, Anteunis LJ, van Breukelen GJ, Vlaeyen JW. Lancet. 2012 May 26;379(9830):1951-9.

1 reactie

Opgeslagen onder Wetenschappelijk onderzoek

Een Reactie op “Tinnitus (oorsuizen) de baas: de remedie.

  1. Oorsuizen of tinnitus genezen is geen gemakkelijke opgave. Meer dan 10 % van de mensen hebben last van oorsuizingen. Alhoewel er geen magisch middel bestaat zijn er toch vele remedies beschikbaar om deze marteling de kop in te drukken. Als ex tinnitus- en hyperacusis patiënt heb ik door de jaren heen heel wat remedies tegen oorsuizen of tinnitus bijeengebracht. Om u nu uit de nood te helpen heb ik de hele verzameling in een handboek gebundeld “oorsuizen – 100 remedies”.

    http://www.oorsuizen100remedies.be

    In dit e-book komen de verschillende remedies en therapieën uitvoerig aan de orde. Over oorsuizen doen heel wat bakerpraatjes de ronde, die dringend de wereld uit moeten worden geholpen. Eén van de grootste misverstanden is, dat je met oorsuizen maar moet leren leven, omdat er eigenlijk zo weinig aan te doen is. Je kunt dit e-book als één doorlopend geheel lezen, maar je kunt het ook als naslagwerk gebruiken om meer gerichte informatie op te zoeken. Oorsuizen: zelfs als je er niet op tijd bij bent is er wel degelijk iets aan te doen.

    Arie Bergs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s