Ouderenmishandeling voorkomen: getuigschrift is niet voldoende.

Op 5 april 2013 overhandigde staatsecretaris Martin van Rijn een “getuigschrift” aan de deelnemers van de training ouderenmishandeling. Vijf en dertig personen,  veelal leden van de ouderenbonden ANBO, UniekBO, PCOB en NOOM,  mogen zich nu voorlichter noemen op dit gebied. Het is de bedoeling dat zij op allerlei bijeenkomsten van o.a. ouderenbonden ouderen gaan inlichten over wat ouderenmishandeling is en hoe ze dit kunnen voorkomen of stoppen.

In 2011 startte de actie “Ouderen in veilige handen” Eén van de actiepunten was meer voorlichting.

“Naar schatting worden 200.000 ouderen boven de 65 jaar jaarlijks mishandeld. Bijvoorbeeld door partners, familie, huisvrienden of zorgverleners.” (VWS)

In een recent gepubliceerd onderzoek in de JAMA internal medicine wordt een relatie gelegd tussen ouderenmishandeling en een toename van het aantal ziekenhuisopnamen. Verwaarlozing:  denk aan het niet nakomen van een consult, slechte voeding en/of  medicatiefouten werken een ziekenhuisopname in de hand.

Ook hier valt door voorlichting wat te winnen.

In de stad Chicago werd een groep van 6674 ouderen in het onderzoek betrokken. Daarvan was bekend dat 106 personen slachtoffer waren van ouderen mishandeling. Voor deze groep van 106 werd een jaarlijks opname percentage van 1.97 vastgesteld. Terwijl voor de overigen een percentage van 0.62 werd genoteerd. De mishandeling kan liggen in geestelijke mishandeling, financiële uitbuiting, verwaarlozing, geweld.Nader onderzoek is nog wel gewenst.

Helaas neemt het aantal oudermishandelingen daar en hier sterk toe.

Of er al onderzoek is gedaan naar het waarom daarvan heb ik nog niet onderzocht. Lijkt mij toch ook zeer het weten waard. Is het overbelasting van de familie en/of mantelzorger, veeleisendheid van de ouderen, gebrekkige logistiek bij de thuiszorg? Het zijn allemaal elementen die van invloed kunnen zijn. Voordat er verder wordt bezuinigd moet de oorzaak eerst maar eens boven tafel komen.

Is het een nieuw fenomeen of een verwaarloosd fenomeen. Transparantie ook hier is het woord weer te gebruiken.

Het lijkt mij goed dat de voorlichters, met bewijs, zich in hun voorlichting niet alleen beperken tot de ouderen.

______________________________________________________________________________

Meer info:

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Ziekenhuizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s