2nd4you: Marktplaats voor pillen.

De tijd van de vrije markten komt weer aan.
Zolders worden weer leeggehaald, het is tenslotte eindelijk voorjaar, de bezem erdoor en de spaarpot wordt weer gevuld.

Het schijnt volgens de statistieken zo te zijn dat de Nederlander, die bestaat, op dit moment de hand op de knip houdt, er zelfs veel aangelegen is om overbodige producten voor een schappelijke prijs van de hand te doen. Minder tijdschriften koopt en de (2e) auto weg doet. 

In de zorg zijn de begrippen Kiezen en delen (1991), Doelmatigheid (1988), Passende zorg en Grenzen aan de zorg (1987) aan een comeback toe. Het zijn eigenlijk tweedehandsjes die van zolder komen en weer opgepoetst,  zich opnieuw willen bewijzen. Wat is dat toch met die gezondheidszorg. Door alle jaren heen blijven de zorguitgaven alsmaar stijgen. In 2010 gaf Nederland 12% van het bruto binnenlands product uit aan gezondheidszorg (RIVM, Zorgbalans). 

Waardoor blijven de prijzen stijgen, waarom is de prijs van de behandeling nog niet transparant? 

Staaltje: ”Iemand uitleggen dat hij gezonder moet leven en meer moet bewegen kostte een arts meer moeite dan het voorschrijven van medicatie, maar de zorgverlener krijgt het gesprek niet vergoed, maar de behandeling wel” Uitspraak Rutger Jan van der Gaag (KNMG) in Nefarma april 2013. En de pillen kosten ook nog wat.

Ongebruikte geneesmiddelen hergebruiken. Dat was tot voor kort not done. Langzamerhand gaan er toch stemmen op om dit idee nader uit te werken. Gezien de blisterverpakkingen bij medicijnen zou dat de houdbaarheid en kwaliteit toch kunnen waarborgen. Op iedere strip naam van het medicijn, hoeveelheid-mg,  naam tablet, uiterste retourdatum Apotheek. (de houdbaarheidsdatum is bij de Apotheek bekend).

Het grootste probleem zal dan in het logistieke proces zitten. Hoe bewaart de Apotheek de medicijnen en  hoe verzorgt deze de vernieuwde afzet. 2nd4youshop?  Hoe worden de kosten gerestitueerd en welke kosten worden aan de nieuwe gebruiker in rekening gebracht. Is hier een Marktplaatsprijsje op zijn plaats. Wellicht dat prijzen ook opgedreven gaan worden. Een aantal geneesmiddelen blijkt schaars te gaan worden.

Conclusie: Het ligt allemaal toch wat gecompliceerder, maar er moeten toch knappe koppen rondlopen die dit nader kunnen uitwerken.

 In het AMC is het project SLIM opgezet. Doel: Het zo efficiënt mogelijk omgaan met de beschikbare middelen en het optimaal inzetten van iedere euro voor kwaliteit.  Alle divisies en diensten dragen daaraan bij met maatregelen om enerzijds te besparen en anderzijds om dingen beter te doen”. 

Iedereen denkt mee, maar het ei van Columbus heb ik nog niet langs zien komen. 

Hebt u een slim SLIM idee? Melden graag!

noot:

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder marktwerking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s