Ontslag? Vroegtijdig het ziekenhuis verlaten.

Eindelijk een antwoord op mijn vraag – blog bericht

Jaarlijks lopen tientallen mensen weg uit het ziekenhuis voordat ze zijn ontslagen. Dat meldt BNR. De kosten voor de ziekenhuizen bedragen volgens de nieuwszender 10.000 euro per weggelopen patiënt.
Gemiddeld neemt één op de tweeduizend patiënten voortijdig de benen uit het ziekenhuis, aldus BNR. Uit het UMC Utrecht liepen vorig jaar 22 mensen weg, het VUMC in Amsterdam telde er 19 en het Amsterdamse AMC had drie weglopers.
De redenen voor het wegloopgedrag zijn divers. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die extreem bang zijn voor een operatie of om mensen die psychisch in de war zijn. Ook komt het voor dat patiënten weglopen omdat ze thuis nodig denken te zijn.
Ziekenhuizen gaan niet altijd op zoek naar een weggelopen patiënt. Tegenhouden is in strijd met de grondwet, meldt BNR met een verwijzing naar een richtlijn van het ministerie van VWS.
Het weglopen van patiënten kan ziekenhuizen op kosten jagen, bijvoorbeeld omdat de operatiekamer al is gereserveerd. Deze kosten kunnen op basis van het zogeheten no-show tarief wel worden verhaald op de patiënt.

http://www.skipr.nl/actueel/id25612-weglopers-kosten-ziekenhuis-tonnen.html#sthash.ttw31eL7.dpuf

Bidocblog's Weblog

In de VS blijkt het probleem zich voor te doen dat patienten voortijdig het ziekenhuis verlaten, tegen het advies van de dokter. Recent zijn daar enkele studies over verschenen.  Het schijnt dat dit de Amerikaanse gezondheidszorg voor onnodig hoge kosten stelt.  Althans zo wordt gerapporteerd. Heropname ligt op de loer. Vreemd is het ook dat in een claimcultuur als Amerika, de patient de verantwoording bij zichzelf lijkt te leggen.
Het  probleem van voortijdig met ontslag gaan ben ik in Nederland nog niet tegen gekomen.
De ligduur in Nederland is in het algemeen kort. Wellicht dat patienten daarom niet staan te trappelen om naar huis te gaan of naar een verpleeghuis te worden overgeplaatst.
Is dit fenomeen ook in Nederland bekend of kunnen we er op wachten?

Neem een voorbeeld aan Amerikaanse gezondheidszorg -> Klink-klaar?!

Lees verder ->

View original post

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zonder categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s